keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Onnellisuusruokaa

Olen kuullut innoittaneeni töissäni muitakin syömään terveellisesti ja vähentämään ylimääräisiä, turhia hiilareita, kuten sokeria ja vehnäjauhoja. Tästä olen kovin innoissani. Kiinnostavaa kuulla, miten kyseiset henkilöt kokevat kokeilun vaikuttaneen heihin. Itse vastustelin alkuun ruisleivän ja kaurapuuron jättämistä, mutta en kaipaa niitä enää jokapäiväiseksi ravinnoksi. Huomaan ruoan vaikutukset erityisesti energiatasossa, vatsan hyvinvointina ja mielialassa.

Minulta on myös kyselty, mitä sitten syödä esim. aamiaisella ja mitä itse tavallisesti syön. Onneksi netti on pullollaan fiksuja reseptejä. Ideoita omiin ruokiini etsin moderneista ruokakirjoista (esim. Miia Saastamoisen Luonnollista syömisen syvin olemus ja Ulrika Davidssonin Nykykodin ruutukokki) ja erilaisilta paleo- ja raakaruokaan liittyviltä nettisivuilta, joista osaan linkit löytyvät blogistani. Lisään yleensä ripauksen luovuutta löytämiini resepteihin ja sovellan ateriat itselleni juuri tarpeeseen sopiviksi. Jo lapsena opittu säännöllinen ruokarytmi ja 4-6 ateriaa toimii hyvin. Onnellisen ruokapäivän taatakseni haluan syödä rauhassa ja makustella hetkestä kaikilla aisteillani nautiskellen. Aamuni aloitan useimmiten suosikillani viherpirtelöllä. Ei tarvitse kuin pilkkoa ja pyöräyttää tehosekoitin käyntiin - lopputuloksena on aina herkullinen yllätys. Päivällä käyn lounaalla työpaikkaravintolassa, koska energiavarastojen täydentämisen lisäksi on kiva jutella työkavereiden kanssa ja pitää kunnon tauko töistä. Lounaaksi valitsen usein salaatin, paitsi kylmällä säällä ehkä jotain lämmittävämpää. Välipalaa syön nälän ja fiiliksen mukaan - helposti pakkaan aamulla mukaan pähkinöitä, porkkanaa, tomaattia, kurkkua, leikkelettä tms. Illallisella vaihtelevasti kokkaillaan vihanneksista ja lihasta/kalasta jotakin hyvää, kuten keittoa, pastakastiketta kesäkurpitsapastalla tai pataruokaa talvisin. Herkkusuun ei tarvitse makeitakaan karttaa, jos ne ovat raakaruokaa - nam. Vähintään itsetehtyä suklaata tulee nautiskeltua säännöllisesti.

Tässä esimerkkiannoksia:



                                        Vihanneksia ja avokadodippiä. Lohisalaattia.


         Silakkapihvejä ja punajuuripyöryköitä.         Viherpirtelö ja munakas.

 
Marjapiirakkaa pähkinäpohjalla ja cashewkermalla.

 Bataattia ja sieniä.
 
Kesäkurpitsapastaa katkiskanatomaattikastikkeessa.

Munakas ja itusalaattia.

Cashewkermaa, mustikoita, banaania ja mulperinmarjoja.
 
Tattarivadelmatuorepuuroa.
 
Bon appétit!




1 kommentti: